EESeal+ från Quell – Silikonmattan för att hantera EMC-problem

Amerikanska Quells patenterade silikonmatta EESeal+ är både billig att tillverka i ett fåtal exemplar och dessutom enkel att stoppa in i ett kontaktdon. Silikonmattan med sina inbäddade komponenter är optimal för att ta itu med EMC-störningar.

Det bästa är givetvis att designa produkter på ett sådant sätt att det inte krävs extra filter, men tyvärr är det ett mål som inte alltid är möjligt att uppnå. Det är i dessa situationer som Quell vill vara behjälpliga. Företaget har utvecklat en tillverkningsteknik som gör det enkelt att baka in kondensatorer, motstånd och dioder plus guldpläterade trådar i ett silikonsubstrat. Detta skärs därefter för att passa i kontakten.

Guldtrådarna sticker ut lite på ytterkanterna och i hålen för benen i kontakten, vilket skapar kontakt med benen eller höljet. Trådarna är dessutom svagt veckade för att tåla den töjning som uppstår när filtret monteras.

Dämpningen blir uppåt 50 dB för frekvenser upp till 40 GHz.

Filtermattan monteras enkelt för hand – utan några särskilda verktyg.

Den är så tunn att den i princip alltid får plats i kontaktdonet även om det inte är designat för detta. Även kontaktdon med klicklåsning brukar kunna gå att EMC-skydda med filtermattan.

Vill man så går det också att ta bort filtret med den medföljande tejpen.